Toksoplasmoosi - joko NYT me kaikki kuollaan?

HS: Ihmisen raivonpuuskat voivat liittyä kissalta saatuun loiseen – Suomessa joka viides on saanut tartunnan

Hesari, ei näin. Jutusta unohtui sellainen pieni yksityiskohta, että toksoplasmaloisen tarttumista kissasta voi estää kohtalaisen tehokkaasti olemalla syömättä sen paskaa.

Toksoplasmoosilla aina säännöllisin väliajoin pelotellaan ihmisiä ja edistetään kissavihaa raflaavin otsikoin, vaikka suurin osa tartunnoista tulee muista lähteistä kuin kissasta, mm. ruoasta (huonosti kypsennetty liha) ja puutarhatöistä. Toksoplasmoosin tarttumisen kissasta voisi jopa sanoa olevan myytti, ja loisen yhteyttä agressiivisuuteen etsitään yhä.

Toksoplasmoosi on Toxoplasma gondii -loisen levittämä infektio. Kissan ulosteessa voi olla loista (noin puolella suomalaisista kissoista on), mutta (maalais)järjellä varustettu henkilö pesee kädet kissanhiekkalaatikoiden putsaamisen jälkeen. Niitä ei siis saa laittaa suuhun, jos se jollekin on epäselvää.
"Loinen lisääntyy suvullisesti vain kissaeläinten suolessa ja leviää niiden ulosteissa ympäristöön ookystien muodossa. Muut lämminveriset eläimet (väli-isännät) ja myös toiset kissat saavat tartunnan niellessään tartunnallisia ookystia ravinnon tai veden mukana." (Evira)
Lasten hiekkalaatikoilla tämä voi tietysti olla ongelma, koska aina on tyhmiä ihmisiä jotka antavat kissansa liikkua missä vain heitteillä, joka voi johtaa siihen että hiekkalaatikon hiekka ei ole elintarvikelaatuista. Mutta jos tulee taputeltua oikein hyvä kakku, niin on kai sitä nyt pakko vähän maistaa? Raskaanaolevien naisten tulee olla erityisen tarkkana, sillä toksoplasmoosi voi pahimmillaan johtaa keskenmenoon. Myös puutarhatöiden jälkeen kädet tulee pestä huolella ja mieluusti käyttää käsineitä multaan koskiessa.

Tässä yksi tapa ulkoiluttaa kissaa turvallisesti ja laillisesti taajamassa. Tosin on huomautettava, että Oskari ulkoiluttaa orjaansa eikä toisinpäin.

Kissat saavat loisen syömiltään jyrsijöiltä ja linnuilta, eli jos kissa metsästää ruokansa sillä on riski saada toksoplasmoosi. Kissalle se tosin on yleensä oireeton. Loisen tuhoaa kuumennus yli +65C°:een tai pakastaminen. Lisää toksoplasmoosista kissoilla voit lukea vaikka tästä Kissaliiton tiedotteesta toksoplasmoosista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kissaverkot ikkunoihin

Helppo ja herkullinen porkkanakakku

Virkatut donitsit - helppo kuvallinen ohje