Helppo ja herkullinen porkkanakakku

Hyvän porkkanakakun salaisuus on parhaat porkkanat. Makeat ja syvän oranssit luomumultaporkkanat tuoreena tilalta on ainoa mistä vaivaudun kakkua edes tekemään, tilaan ne Parikan luomutilalta Hartolasta luomupiirin kautta. Porkkanakakku on parhaimmillaan kun se on saanut tekeytyä viileässä muutaman tunnin tai yön yli, ja sen voi aivan hyvin kuorruttaa vasta ennen tarjoilua, kunhan sen säilytyksen ajaksi suojaa kuivumiselta kelmulla.

Tämä on vanha, perinteinen resepti joka oli unohtunut äitini reseptilaatikon pohjalle. Ei oikeastaan kakku kaikkien mielestä kun pellillä tehdään, mutta porkkanapiirakka on mielestäni harhaanjohtava ilmaisu. Hyvin korkeareunaisella pellillä voi ohjeen tehdä 1,5-kertaisena (ainemäärät lopussa), jos kakkua tarvitaan muhkeampi määrä.

Tätä reseptiä tullaan usein kyselemään kahviloiden jälkeen niin jaetaanpas se nyt kerralla :)


Pohja

1dl fariinisokeria
2¾dl sokeria
4 munaa
100g luomuvoita sulana
1dl öljyä (esim. rypsi)
6dl porkkanaraastetta (tiiviksi paineltuna mittaan, n. 7 isoa porkkanaa)
4dl erikoisvehnäjauhoja
2tl soodaa
2tl leivinjauhetta
2tl kanelia
(1dl hasselpähkinärouhetta)

Kuorrutus

150g tuorejuustoa (tai sulatejuustoa)
3,5 dl tomusokeria
1 luomusitruunan kuori erittäin hienoksi raastettuna
2 tl vaniljasokeria
50g luomuvoita 


Työohje

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
  2. Vatkaa sokerit ja munat vaahdoksi.
  3. Lisää öljy, voisula ja porkkanaraaste munavaahtoon, ja sekoita joukkoon kuivat aineet varovasti. Kaada pellille ja levitä lastalla nurkkiin asti, taikinan tulisi olla niin löysää että se valuu tasaiseksi.
  4. Paista 175°C uunin keskitasolla n. 30min. Kakku saa jäädä erittäin kosteaksi, kunhan ei taikinaiseksi, varmista se tikkutestillä.
  5. Valmista kuorrute: vaahdota pehmeä voi ja sokeri, lisää muut aineet. Levitä täysin jäähtyneelle pohjalle. Kakkua on helpompi leikata viilennettynä.
  6. Kakun voi koristella paahdetulla manteli- tai hasselpähkinärouheella, allergikoiden varalta voi käyttää myös kauniin kullanruskeiksi paahdettuja kookoshiutaleita. 
  7. Kokeile korvata osa sokerista pienemmällä määrällä palmusokeria tai hunajaa. Itse usein laitan 0,5dl hunajaa ja 2dl sokeria, 1dl fariinisokeria.

Varoitus: älä jätä kakkua kuorruttamattomanakaan kissan saataville. Se on nimittäin ainakin Oskarin suurin kielletty herkku.

1,5-kertainen pohja paksummalle kakulle:

1½dl fariinisokeria
4dl sokeria
6 munaa
150g luomuvoita sulana
1½dl öljyä
9dl porkkanaraastetta (tiiviksi paineltuna mittaan, n. 10-12 isoa porkkanaa)
6dl erikoisvehnäjauhoja
3tl soodaa
3tl leivinjauhetta
3tl kanelia
(1½dl hasselpähkinärouhetta)

Taikinaa tulee kutakuinkin 3l, joten tarvitset ihan hirmusen ison kulhon. Paista paksumpaa kakkua n. 5-10min pidempään. Kuorrutusohje riittää sellaisenaan myös paksummalle kakulle, mutta olenpa kuullut joidenkin sokerihiirien tekevän senkin tuplana. Ei kai kuorrutetta voi olla liikaa?
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kissaverkot ikkunoihin

Virkatut donitsit - helppo kuvallinen ohje