Mokkapalat
Baking for dummies! Mokkapalat on idioottivarma klassikko. Tätä ei yksinkertaisesti voi sössiä, koska tomusokerikuorrute peittää kaikki fibat. Yritin kirjoittaa ohjeesta mahdollisimman selkokielisen myös niille joilla ei ole jauhopeukaloa. Näitä piti aina saada pentuna synttäreille ja joskus muulloinkin
herkuksi. Änkesin aina mukaan leipomaan, jotta saisin nuolla
kuorrutekulhon.
Blondikin (=kaakaojauheeton) pohja maistuu hyvältä, kunhan käyttää laadukkaita munia, reippaasti aitoa vaniljaa eikä paista pohjaa kuivaksi, vaan juuri ja juuri kypsäksi. Silloin pohja ei ole kuiva, vaan maukas ja mehevä. Kokeile puutikulla paistamisen loppuvaiheessa leivonnaisen keskeltä: jos tikkuun ei tartu taikinaa, mokkapalapohja on valmis.
Oma suosikkikaakaoni on Pirkan reilun kaupan kaakao. Koska ohje on for dummies, niin mainittakoon että älä siis käytä kaakaojuomajauheita (esim. Oboy), vaan oikeaa kaakaojauhetta jossa ei ole sokeria. Kuorrutteen kahviksi sopii mielestäni hyvin tummempi, espressotyyppinen kahvi. Usein menen siitä mistä aita on matalin ja käytän Lidlin reilun kaupan pikakahvia, se on yllättävän aromikasta ja liukenee jopa haaleaankin veteen, jolloin kuorrute on nopea valmistaa.
Gluteenittoman pohjan saat korvaamalla vehnäjauhot 4dl:lla tummaa Jyttejauhoa ja lisäämällä yhden munan.
2-3rkl kaakaojauhetta
50g voisulaa
½dl vahvaa kahvia (tai 1-2tl pikakahvijauhetta ½dl vettä)
1tl vaniljasokeria
Olen kuullut että joillekin ylläoleva kuorrute ei riitä sammuttamaan makeanhimoa, mutta 1,5-kertaisena pitäisi jo alkaa pärisemään!
3-4rkl kaakaojauhetta
75g voisulaa
¾dl vahvaa kahvia (tai 2tl pikakahvijauhetta ¾dl vettä)
1tl vaniljasokeria
Valmista kuorrute kuten edellä.
----------------------------------------------------------------------------------------
Alkuperäisen reseptin, Leenan suklaatortun, mittayksikkönä oli kahvikuppi. Yleensä käytänkin vanhaa, ennakkoperinnöksi äidiltä saatua kahvikuppia mokkapalojen teossa, koska se sisältää jauhopeukalotaikaa. Muille nostalgikoille ohessa vielä kahvikuppiversio reseptistä!
3 isoa munaa (L) tai 4 M-munaa
2kkp sokeria
225g voisulaa
1,5kkp maitoa
4kkp vehnäjauhoja (suklaapohjaan korvaa 0,5dl jauhoista kaakaojauheella)
1,5tl leivinjauhetta
1rkl vaniljasokeria
Blondikin (=kaakaojauheeton) pohja maistuu hyvältä, kunhan käyttää laadukkaita munia, reippaasti aitoa vaniljaa eikä paista pohjaa kuivaksi, vaan juuri ja juuri kypsäksi. Silloin pohja ei ole kuiva, vaan maukas ja mehevä. Kokeile puutikulla paistamisen loppuvaiheessa leivonnaisen keskeltä: jos tikkuun ei tartu taikinaa, mokkapalapohja on valmis.
Oma suosikkikaakaoni on Pirkan reilun kaupan kaakao. Koska ohje on for dummies, niin mainittakoon että älä siis käytä kaakaojuomajauheita (esim. Oboy), vaan oikeaa kaakaojauhetta jossa ei ole sokeria. Kuorrutteen kahviksi sopii mielestäni hyvin tummempi, espressotyyppinen kahvi. Usein menen siitä mistä aita on matalin ja käytän Lidlin reilun kaupan pikakahvia, se on yllättävän aromikasta ja liukenee jopa haaleaankin veteen, jolloin kuorrute on nopea valmistaa.
Blondi ja gluteeniton mokkapalanen |
Resepti
Mokkapalojen pohja, pellillinen
(syvä uunipelti n. 35x40cm)
3 isoa munaa (L) tai 4 M-munaa
3dl sokeria
225g voita
2,25dl maitoa
6dl vehnäjauhoja (suklaapohjaan korvaa 0,5dl jauhoista kaakaojauheella)
1,5tl leivinjauhetta
1rkl vaniljasokeria
- Sulata voi. Sekoita kuivat aineet.
- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun se on jäykähköä ja väri vaalenee selvästi. Epävarma voi tehdä kasikokeen, eli jos vatkaimella "piirretty" kahdeksikko jää hetkeksi vaahdon pintaan niin se on valmista Tavallisella sähkövatkaimella tähän menee n. 3-5min.
- Lisää vaahtoon jauhoseos, maito ja sulatettu, jäähtynyt voi. Sekoita hellästi nostellen ja pyörivin liikkein tasaiseksi, älä vatkaa kovaa jottei taikina sitkisty.
- Levitä uunipellille tasaiseksi.
- Paista 175°C:ssa keskitasolla n. 15-20min uunin tehosta riippuen. Testaa kypsyys tökkäämällä esim. tulitikku pohjan keskelle. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, pohja on kypsä.
- Valmista kuorrute ohjeen mukaan, levitä jäähtyneelle pohjalle ohuella lastalla tai veitsellä.
- Lisää koristeet kuten nonparellit heti, sillä kuorrutteen pinta kovettuu lähes välittömästi. Koristeeksi voi käyttää esim. nonparelleja, kookoshiutaleita tai pähkinärouhetta.
Gluteenittoman pohjan saat korvaamalla vehnäjauhot 4dl:lla tummaa Jyttejauhoa ja lisäämällä yhden munan.
Mokkakuorrutus
225g tomusokeria (n. 3¾dl)2-3rkl kaakaojauhetta
50g voisulaa
½dl vahvaa kahvia (tai 1-2tl pikakahvijauhetta ½dl vettä)
1tl vaniljasokeria
- Sulata voi, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Keitä kahvi joko puruista tai pikakahvista, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- Lisää muut aineet, tomusokeri vähitellen kunnes koostumus on tarpeeksi paksu levitettäväksi. Tomusokeria ei saa lisätä kuumaan nesteeseen, ettei se sula.
Olen kuullut että joillekin ylläoleva kuorrute ei riitä sammuttamaan makeanhimoa, mutta 1,5-kertaisena pitäisi jo alkaa pärisemään!
Mokkakuorrutus, 1,5-kertaisena
335g tomusokeria (n. 5,6dl)3-4rkl kaakaojauhetta
75g voisulaa
¾dl vahvaa kahvia (tai 2tl pikakahvijauhetta ¾dl vettä)
1tl vaniljasokeria
Valmista kuorrute kuten edellä.
----------------------------------------------------------------------------------------
Alkuperäisen reseptin, Leenan suklaatortun, mittayksikkönä oli kahvikuppi. Yleensä käytänkin vanhaa, ennakkoperinnöksi äidiltä saatua kahvikuppia mokkapalojen teossa, koska se sisältää jauhopeukalotaikaa. Muille nostalgikoille ohessa vielä kahvikuppiversio reseptistä!
Mokkapalojen pohja, pellillinen (kahvikuppimitalla)
riittää tavalliseen uunipellilliseen n. 35x40cm3 isoa munaa (L) tai 4 M-munaa
2kkp sokeria
225g voisulaa
1,5kkp maitoa
4kkp vehnäjauhoja (suklaapohjaan korvaa 0,5dl jauhoista kaakaojauheella)
1,5tl leivinjauhetta
1rkl vaniljasokeria
Kommentit
Lähetä kommentti